Ralph Kupka

Depressiegala-sterren-Anna-Alicia-Sklias

Ralph Kupka

Ik ben Ralph Kupka, psychiater, en werk bij GGZinGeest in Amsterdam en Hoofddorp, en bij Altrecht in Utrecht. Daarnaast ben ik hoogleraar aan het Amsterdam UMC. Ik ben sinds vele jaren gespecialiseerd in de behandeling van mensen met een stemmingsstoornis.

Werk is belangrijk voor mij, naast mijn gezin, vrienden en de andere zaken in mijn privéleven. Ik werk dan ook met veel plezier, en ben altijd weer geboeid en soms ook geroerd door de ervaringen van de patiënten die ik behandel en de wetenschappelijke achtergronden daarvan.

Psychische aandoeningen hebben een enorme impact op je leven, en ook op je vermogen om productief te zijn, te kunnen werken en te kunnen samenwerken met anderen.

Als je werkt ervaar je wat je kunt en wat je daarmee betekent voor anderen en voor de samenleving. Iedereen met een psychische aandoening zou moeten werken, al dan niet in zijn oorspronkelijke vak, en al dan niet betaald. Weer kunnen werken is een belangrijk onderdeel van het herstelproces, en in mijn spreekkamer gaat het er dan ook vaak over.

Op het Depressiegala 2020 wil ik iets vertellen over de relatie tussen werk en stemming(sstoornis), en wat we tegenwoordig doen om het herstelproces in dit opzicht te ondersteunen. Mijn presentatie is opgebouwd uit filmfragmenten, verhalen uit mijn eigen praktijk, en informatie uit wetenschappelijk onderzoek. Ik moet daarvoor nog wel even aan het werk…